wel of geen weddingplanner?

weddingebookcovWEB

Een weddingplanner? Neen joh! Das veel te duur! zo een hap uit je budget!

Verschillende malen hebben wij al van koppels gehoord: een weddingplanner en ceremoniemeester is iets dat vanuit Amerika komt overwaaien en wat overbodig is. Een huwelijk kan je best zelf ook plannen Of: vroeger werd er ook geen gebruik gemaakt van een weddingplanner of ceremoniemeester.

 Het was inderdaad wel zo dat men vroeger geen ceremoniemeesters had die gespecialiseerd waren in huwelijken. Meestal werd de taak van ceremoniemeester uitgevoerd door een goede vriend van de familie.

 “in den ouwe tijd” zoals wij dat graag zeggen waren de gezinnen zo groot dat iedereen wel ettelijke malen een huwelijk had meegemaakt en ook wel min of meer wist hoe het allemaal hoorde te lopen.

“in deze tijd” zijn de gezinnen veel kleiner en maken de mensen dus veel minder huwelijken mee. Hierdoor vergeet men weleens hoe het eigenlijk hoort, wat er allemaal bij komt kijken en hoe je het nu juist aanpakt. Daarbovenop komt dat doordat de gezinnen kleiner en kleiner worden, het vinden van een ceremoniemeester in de familie meestal betekent dat het om dichte familie gaat en wees nu eerlijk: jullie willen toch ook dat iedereen van jullie naaste familie van jullie dag kan genieten ipv zich zorgen te moeten maken dat iedereen op het juiste moment op de juiste plaats is?

Dat is dan ook de reden waarom meer en meer mensen een ceremoniemeester inhuren voor de dag van hun huwelijk.

Verder komt er bij het organiseren van een huwelijk heel wat kijken.

Vroeger kon mama, die meestal thuis was, nog heel goed meehelpen bij de organisatie en had met nog redelijk wat broers of zussen rondlopen die ook elk hun steentje bij droegen.

Op dit moment leven we echter in een maatschappij waarin bijna iedereen met 2 moet gaan werken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen en waarin we buiten ons werk nog vele andere verplichtingen hebben. Wanneer we dan nog een huwelijk moeten organiseren zorgt dit voor extra druk op onze sociale relaties als ook op onze relatie met onze partner.

De hulp van een weddingplanner is dus al lang niet meer een overbodige luxe die komt overwaaien vanuit Amerika.

Een weddingplanner hoeft ook niet alles op zich te nemen van jouw huwelijk, dat jij zo graag zelf zou willen organiseren.

Een weddingplanner kan ook een hulplijn zijn op momenten dat je het even niet meer ziet zitten, op momenten dat het toch net dat ietsje teveel wordt of op momenten dat je creativiteit je in de steek laat.

In onze volgende blog gaan we eens bekijken wat men allemaal wanneer moet geregeld wordt voor een huwelijk en dan kan je ook eens nagaan of je dit allemaal zelf ziet zitten.

Denk jij dat je alles wel best zelf kan of dat je voldoende mensen rondom jou hebt om dit allemaal te doen? Dan kan een ceremoniemeester wel eens van pas komen op de dag zelf.

Eindelijk jouw dag! Nu hoor jij te genieten!!!!!!

Toch moeten er achter de schermen nog heel wat dingen bekeken en gecontroleerd worden wil alles gaan verlopen zoals het moet.

Je kan hiervoor een persoon van de familie of van vrienden gaan aanspreken maar wees er jezelf dan van bewust dat die persoon van het feest niet gaat kunnen genieten.

Hier komt een ceremoniemeester dus eigenlijk heel goed van pas.

Hij/zij zal ervoor zorgen dat jouw draaiboek strikt wordt opgevolgd, dat de leveranciers goed ontvangen worden, dat je je bruidsboeket niet ergens laat liggen, dat je niet te laat komt op het gemeentehuis, dat jouw suite mooi in de juiste volgorde staat en nog zo veel meer.

Een ceremoniemeester is jouw beste vriend van die dag, buiten jouw bruidegom gerekend natuurlijk. Hij loopt aan je zijde en regelt achter jouw rug, meestal zonder dat jij dat in het oog hebt, de dingen die verkeerd lopen. Hij neemt jouw telefoontjes aan, zorgt dat de enveloppedoos regelmatig geledigd en naar de kluis verplaatst wordt, verplaatst bloemstukjes van je ceremonieplaats naar je feestzaal…….

Ook wanneer mama en papa niet meer samen zijn en ze beloofd hebben om zich te gedragen maar door de invloed van alcohol het toch een beetje dreigt uit de hand te lopen zal hij/zij ongezien even de mensen eraan herinneren waarom ze deze dag zo speciaal moeten maken.

En dan na het huwelijk:

 Jouw dag is super verlopen, alles was naar wens maar ook nu moeten er nog een aantal dingen geregeld worden:

Versieringen die door jou aangebracht zijn in de zaal moeten meestal nog verwijderd worden de avond zelf. Bekijk samen met een aantal mensen wie dit voor zijn rekening wil nemen. Het is helemaal geen mooie afsluiter als bruid en bruidegom de zaal nog aan het opruimen zijn terwijl alle gasten al vertrokken zijn naar huis.

Welke rekeningen moeten er nu betaald worden en binnen welke tijdsspanne? Je wil al helemaal niet thuiskomen van huwelijksreis en een brievenbus vol aanmaningen aantreffen.

Neem contact op met je fotograaf en bekijk samen met hem wanneer jouw foto’s klaar zullen zijn.

Stuur je bedankjes op naar alle vrienden en familie die je graag wil bedanken.

En ten slotte: maak een financieel eindverslag. Op deze manier heb je een duidelijk overzicht wat jouw huwelijk jou heeft gekost en waar je toch net dat beetje uit de bocht bent gegaan en wat je de komende maanden aan centjes extra zal moeten voorzien.

Zijn er mensen die dingen vergeten zijn in de zaal? Neem contact met hen op en bekijk waar en wanneer ze die zullen kunnen komen halen.

Zoals jullie zien heb ik hier ……. Min. gesproken over de verschillende taken die er moeten gebeuren voor het organiseren van een huwelijk.

Je kan je dan ook best voorstellen dat, als deze taken door 1 koppel alleen gedaan moeten worden dit geen feest is maar een heel traject van bloed, zweet en tranen.

Als je veel familie of vrienden hebt is het een stuk makkelijker om de taken te verdelen maar dan nog moet er iemand zijn die de touwtjes in handen neemt, alles mooi verdeelt en ook kijkt of alles mooi op tijd klaar is.

De bedoeling van een huwelijk is toch dat jij en je bruidegom kunnen genieten van een onvergetelijke dag en niet dat jullie al half op scheiden staan nog voor die dag aanbreekt.

Hierbij kan een weddingplanner jou dus altijd helpen. In welke mate jij dat wil, op welk moment jij er nood aan hebt, dit alles op maat.

Daarom ook dat een weddingplanner op voorhand geen standaardprijzen kan geven. Hij/zij gaat samen met jou bekijken wat jij van hem verwacht en waar je van droomt.

Een weddingplanner kost ook niet alleen geld, hij kan je ook voordelen geven door de verschillende connecties die hij heeft waardoor je een groot deel van zijn gage terug kan verdienen.

En is alles heel mooi geregeld en uitgewerkt? Dan is het van belang dat het ook de dag zelf loopt zoals jullie het wensen. Je wil zeker en vast niet de stress hebben van een leverancier die niet komt opdagen, een openingsdans die niet de juiste blijkt te zijn of een cateraar die zijn werk maar half kan doen omdat de voorzieningen in de zaal niet voldoende blijken te zijn.

Op jouw allermooiste dag is het geen extra luxe om op dat moment net die persoon naast je te hebben die dat allemaal voor jou regelt zodat jij pas achteraf te weten komt wat er mis is gegaan.

Er samen later bij een glaasje wijn om lachen is nog altijd leuker dan een huilende bruid en een brullende telefonerende bruidegom de dag zelf.

Wel of geen weddingplanner?Misschien toch eens over nadenken?

lees ook het interview met Weddingplanner Naila hier verder in de blog.