Je eigen trouwgeloften schrijven, maar hoe?

13029f73bf9b4bdf14e250910b8883f9

 

Hoe schrijf ik nu mijn trouwgeloften?

 

We kennen allemaal die mooie filmpjes vanuit Amerika.

Een heel mooie setting, een prachtige bruid een knappe bruidegom en de ontroerende teksten en dan. Ja, dan die ooooh zo mooie geloften die ze aan elkaar doen. Menig romantisch meisje heeft er al eens een traantje bij weggepinkt.

En dan? Dan is het jouw beurt. Je hebt gekozen voor een persoonlijke ceremonie. Een ceremonie die helemaal jullie verhaal vertelt, gebracht door een ceremoniespreker die alles nog eens supermooi aan elkaar praat.

Maar dan is er dat ene stukje. Dat stukje dat niemand voor jou kan doen. Dat meest romantische stuk van de hele ceremonie.

Het stuk waarin je die romantische beloftes aan elkaar gaat maken.

Je wil graag verwoorden dat je bij elkaar wil blijven, waarom je voor elkaar gekozen hebt. Je wil geen standaard beloften want dat is zo onpersoonlijk

Je neemt een stuk papier, een pen en…. en…… tja: HOE BEGIN JE ER NU AAN?

Misschien kunnen deze tips je wel helpen:

Tip 1: maak afspraken met elkaar!

ook al is het de bedoeling dat jullie elkaars geloften niet lezen voor het huwelijk is het wel van belang een aantal dingen met elkaar af te spreken:

  • Zien jullie het beiden zitten om dit te doen?
  • Het is namelijk niet niks om op jullie belangrijke dag, vol emoties, daar vooraan voor iedereen te gaan staan, elkaar in de ogen te kijken en je geloften uit te spreken. Bespreek met elkaar waar jullie jullie wel en niet goed bij voelen.
  • Bespreek hoe lang jullie jullie geloften zien. Het is namelijk niet leuk als jouw verloofde zijn of haar geloften brengt en hier een uitgebreid verslag van gemaakt heeft en jij daar staat met maar een paar zinnetjes.
  • Maak ook de afspraak wat jullie in jullie geloften gaan zetten. Gaan jullie gewoon een aantal dingen opsommen of gaan jullie werken in een verhaal over waarom je voor elkaar gekozen hebben?

Tip 2: begin op tijd aan je geloften!

Zorg dat je een paar maanden op voorhand overdag een notieboekje bij hebt. Valt je iets te binnen wat leuk is dan schrijf je het best meteen op. Heel vaak denk je: dat is een leuk iets maar als je dan echt aan het schrijven gaat weet je het niet meer.

Tip 3: Ga terug in de tijd!

Ga in gedachten even terug naar de eerste keer dat je je partner zag. Wat ging er door jou heen? Waarom viel hij/zij op tussen al die anderen? Welke leuke dingen hebben jullie samen beleefd? Welke hindernissen hebben jullie overwonnen?

Tip 4: Waarden en normen

Wat vinden jullie belangrijk in jullie relatie. Aan welke dingen kan je partner zich al eens storen. Het hoeven geen grote dingen te zijn. Vaak zijn het de kleine dingen die belangrijk zijn in een relatie en als je daar al aan zou werken zou dit een heel groot verschil maken.

Tip 5: Maak geen gebruik van standaardzinnen of uitdrukkingen

Een gelofte met standaardzinnen komt meestal over alsof je niet wist wat je wou beloven en er maar een paar standaarddingen tegenaan gooit. Vertel wat beter wil doen in jouw relatie in je eigen woorden!

Tip 6: Maak ook een complimentje

Het is ook leuk als je in jouw geloften aan je aanstaande hem een complimentje geeft. Bijvoorbeeld: jij zorgt altijd zo goed voor mij als ik ziek ben en ik beloof jou dat ik dat vanaf nu ook voor jou ga proberen te doen.

Tip 7: Maak je geloften niet te lang

Het is niet de bedoeling dat je een hele waslijst aan geloften gaat maken. Het is de bedoeling dat je ze kan nakomen. Vergeet niet dat je deze geloften maakt in het bijzijn van jouw – en haar hele familie en/of vrienden. Ben je dan ook nog eens emotioneel dan zou het wel eens kunnen dat je niet tot aan het einde van je blaadje raakt.

Tip 10: Oefen wat je geschreven hebt hardop

Soms kan een tekst op papier heel mooi zijn maar eens je hem hardop leest valt het toch wat tegen. Oefen daarom jouw geloften een aantal keer hardop voor je ze als definitief wegbergt. Als je al eens geoefend hebt loopt het vaak ook wat vlotter op het moment zelf.

Tip 11: Schrijf je geloften op een mooi kaartje en breng het mee

Het is geen schande om je geloften af te lezen. Wat je niet mag doen is ze natuurlijk snel snel aframmelen zonder gevoel. Neem je tijd bij het lezen en plaats als je ze opschrijft hier en daar wat spatie zodat je weet dat je daar even moet stoppen en hem/haar in de ogen kan kijken. Niet alleen gaat het een stuk van je zenuwen wegnemen als je weet dat je een geschreven versie mag gebruiken en niet alles uit het hoofd moet kennen, ook is het een mooi aandenken voor later in je fotoalbum!

Tip 12: Geef aan je getuigen een copy van je geloften!

Geloof me, mocht je ze vergeten op de dag zal je mij voor deze tip eeuwig dankbaar zijn.

Verder zou ik zeggen: blijf jezelf, schrijf dingen met een lach en een traan en vooral: PROBEER TE GENIETEN VAN HET MOMENT!