Save the date

 

456498cbc0c0bedf0521f0a1dadd9695--wedding-signs-wedding-ceremony

De winter is in aantocht, Nieuwjaar niet zo ver meer af.

Voor de koppeltjes die hun huwelijk volgend jaar plaats vindt beginnen stilaan de voorbereidingen vorm te krijgen.

Tegenwoordig moet je, als je in het hoogseizoen wil trouwen, je zaal al minstens 1 jaar op voorhand vastleggen om maar niet te spreken van een fotograaf, decoratie, ceremoniespreker enz;..

Je trouwdatum staat vast! Het is je gelukt om jou op jouw favoriete dag jouw favoriete zaal te boeken maar;…

gaan al je gasten wel kunnen op jouw dag? Gaan ze net niet met vakantie zijn?

Het is nog te vroeg om uitnodigingen te sturen maar toch wil je graag dat, de voor jou belangrijkste, gasten op je huwelijk aanwezig kunnen zijn.

 

Tijd om een “Save the date kaart “ te versturen dus.

Wat is nu een ”save the date kaart”?

Letterlijk betekent dit: reserveer de datum. Je kondigt met andere woorden de datum van je huwelijk aan, zonder al de eigenlijke uitnodiging op te sturen. Je gasten kunnen de datum zo alvast noteren en vrijhouden. Zeker als je graag in de zomer trouwt: veel mensen gaan dan met vakantie maar mits een, tijdig verzonden, “save the date kaart’ sturen je gasten wellicht graag hun vakantieplanning bij.

Wanneer stuur je nu zo een “save the date” kaart?

Je “save the date kaart” kan verzonden worden zodra jullie jullie trouwdatum kennen. De definitieve uitnodiging volgt dan zo’n 8 à 6 weken voor je grote dag. Op de “save the date kaart” vermeld je best jullie namen, huwelijksdatum en eventueel een eerste indicatie qua locatie. Zeker wanneer jullie in het buitenland of verder van huis vieren is dit handig: zo kunnen je gasten al uitkijken voor eventuele overnachtingsmogelijkheden. Vermeld op je “save the date kaart” dat jullie échte trouwuitnodiging uiteraard nog volgt.

Je wil zo veel mogelijk gasten op je huwelijk?

Tegenwoordig hebben mensen zo veel verplichte feestjes en evenementen om naartoe te gaan dat ze een beetje verwend zijn.

Hierdoor moeten ze een keuze gaan maken welke afspraken ze in hun drukke agenda willen plaatsen en welke afspraken net niet.

Wil jij graag dat de mensen zo veel mogelijk komen dan is het misschien wel een handige tip om je “save the date kaart” als trigger voor je uitnodigingen te gebruiken.

Probeer de mensen hun interesse te wekken door een klein tipje van de sluier op te lichten maar de rest nog aan hun verbeelding over te laten.

Wedden dat als jij je “save the date kaart” origineel maakt de personen, die twijfelden om al dan niet te gaan, net overhaalt om hun vakantieplannen te verschuiven en toch te komen?

Hoe kan je de mensen triggeren?

Allemaal leuk hoor ik jullie denken, maar hoe maak je nu een leuke trigger?

Misschien kan je aan de slag gaan met jullie thema.

Trouw je in het buitenland                                                                                                                            Misschien is het dan leuk om een landenkaart te sturen met een vraagteken op en dan de tekst:                save the date……. and                                                                                                                                                        join us on our wedding trip..

Knipsel

       Heb je een ceremonie op het strand?

Misschien is een “save the date kaart” in de vorm van een reddingsboei wel een leuk idee.

( met “save” in de betekenis van redden dan)

save the date

       Heb je “film” als thema?

Als je beiden van film houdt dan kan je misschien een filmpje maken waarin jullie de boodschap vertellen om jullie trouwdatum vrij te houden. Op deze manier is jullie thema meteen bekend en kunnen mensen beginnen fantaseren.

 

Wie creatief is kan dus best wel iets bedenken om niet zomaar een kaartje te maken. Lukt het je niet dan kan je altijd bij Magical weddings eens te raden gaan voor een aantal voorstelen tegen een klein prijsje.

 

Trouw jij ook volgende zomer en ben je helemaal in voor een “save the date kaart”?

 

Misschien hier dan nog een aantal tips:

  • Vermeld je trouwlocatie niet, tenzij het natuurlijk in het buitenland is.
  • Het is altijd leuk als de mensen nog een beetje in het ongewisse blijven. Het prikkelt hun fantasie en zo blijven ze met jullie huwelijk bezig.
  • Verstuur je elk jaar massa’s kerstkaartjes? Dan is het misschien leuk om van je kerstkaart een “ save the date kaart” te maken.
  • Ik zou zeggen: 2 vliegen in 1 klap.
  • Vergeet jullie achternamen niet te vermelden. De kans is er dat mensen in hun familiekring net een koppeltje hebben dat dezelfde namen heeft als jullie.
  • Vermeld jullie adres. Sommige mensen zullen jullie misschien graag al een felicitatiekaartje sturen.
  • Vermeld op jullie kaartje of mensen een weekend (voor bruiloften in het buitenland), een hele- of een halve dag moeten vrij houden.
  • Vermeld eventueel een website. Wil je de mensen blijven triggeren dan kan het leuk zijn om een website of facebook pagina aan te leggen. Hierop kan je regelmatig hints of het verloop van de voorbereidingen weergeven. Op die manier worden mensen meer en meer betrokken bij jullie huwelijk.
  • Zet niet alleen de datum maar ook de dag waarop jullie trouwen op de kaart. Zo weten mensen ook meteen of ze een dag vrij moeten nemen of niet.

 

Naar wie stuur je nu een “save the date kaart”?

Natuurlijk in de eerste plaats aan de gasten die je de hele dag wilt uitnodigen. Zij zullen hoe dan ook de hele dag moeten reserveren voor jullie trouwdag en op die manier geef je ze genoeg tijd om dat op tijd te kunnen regelen. Zij het door een kruisje op de kalender te zetten, zij het door een wil-graag-vrij-formulier in te leveren bij zijn of haar baas op het werk.

Daarnaast kun je kiezen wat je met de andere gasten doet, en dat hangt ook een beetje af van jullie ideeën over de invulling van jullie dag. Wil je de receptie ’s middags houden? Dan ook de receptiegasten een kaart sturen. Gasten die je alleen maar uitnodigt op het feest ’s avonds, hoef je eigenlijk geen kaart te sturen omdat ze geen hele dag vrij hoeven nemen, maar… misschien vinden jullie het gewoon superleuk om iedereen vast te laten weten dat jullie elkaar het jawoord gaan geven! Dan stuur je gewoon iederéén een save the date!

“Save the date kaartjes” zijn dus heel leuk om te sturen maar hou zeker en vast met 1 ding rekening: zorg dat je de personen die je een “save the date kaart” stuurt ook daadwerkelijk uitnodigt op je huwelijk!