Hoe vind je een ceremoniespreker die bij jou past?

 

Tijdens vele kennismakingsgesprekken krijg ik te horen: in België zijn er niet veel ceremoniespreker.

Toch zijn ze er en… ze zijn met velen.

Hoe maak je dan de juiste keuze als je tussen de bomen het bos niet meer ziet?

Ga je gewoon voor de duurste omdat je van mening bent: kwaliteit moet betaald worden dus ,als ik voor de duurste ga, moet ze ook gewoon de beste zijn?

Ga je voor de goedkoopste want vind je de prijzen van de anderen wel enorm hoog voor “maar 1 uurtje spreken op een huwelijk?”.

Tja, een moeilijke keuze en spijtig genoeg gaan deze stellingen niet altijd op

  1. het is niet altijd zo dat als je voor de duurste gaat je daarom zeker kan zijn dat het ook helemaal is zoals jij verwacht.
  2. Het gaat hier niet om zomaar “1 uurtje praten” maar wel om het luisteren naar de verschillende verhalen van familie, vrienden, collega’s, buren enz… hier steek je dus, als je het echt goed wil doen, behoorlijk wat tijd in. Je maakt voor elk type van contactpersoon een aangepaste vragenlijst, je verwerkt hun antwoordjes tot 1 mooi verhaal, je helpt hen bij het schrijven van een tekst mochten ze dit graag willen brengen en zo veel meer. Wanneer ik een ceremonie schrijf ben ik er toch, afhankelijk van het aantal contactpersonen dat ik door krijg, ongeveer een 20 uur mee bezig. Gaat de spreker die het heel goedkoop doet dit ook voor jou doen?

Maar hoe kies je dan een, voor jou, geschikte ceremoniespreker?

Allereerst wil ik meegeven: het gaat om een belangrijk moment op jullie huwelijk dus doe het niet snel snel maar neem er je tijd voor!

Ga eens rustig samenzitten en overloop volgende dingen:

Hoe zien jullie een ceremonie?

Willen jullie dat er tijdens deze ceremonie standaard teksten of gedichten worden gelezen of verkiezen jullie meer een verhaal dat enkel en alleen over jullie gaat?

Is het de bedoeling dat er andere mensen ook iets mogen zeggen? Heb je graag dat die mensen geholpen worden bij het eventueel schrijven van die tekst?

Willen jullie dat de verhalen bij zo veel mogelijk mensen uit jullie familie-, vrienden- en kennissenkring komen of zijn jullie al tevreden met een ceremoniespreker die een maximum aantal contacten aangeeft?

Willen jullie een spreker die de tekst leest of hebben jullie graag iemand die jullie meeneemt in het verhaal en het vanuit zijn hart vertelt?

…..

Eens je hier samen uit bent kan je op zoek gaan.  Bekijk de verschillende websites. Welke spreekt je het meeste aan? lees hoe ze te werk gaan, hoe ze zichzelf voorstellen enz.

Heb je een aantal sprekers gevonden die in de smaak vallen?

Maak hen een mailtje en stel hen de vragen ivm de dingen hierboven en bekijk welke spreker het beste bij jullie zou passen.

Maak tijd om met hem/haar een kennismakingsgesprek te hebben. Kijk of je je goed voelt bij hem/haar. Kunnen jullie vlot praten? Hebben jullie een klik ..

En dan… kijk of de prijs voor jou een eerlijke prijs is volgens wat ze allemaal voor jullie doet.

Tot nu toe kan iedereen zich als ceremoniespreker op de markt gooien dus is het aan jullie om uit te zoeken wie er kwaliteit levert en wie niet.

Ook ik heb mijn bepaalde manier van werken en visie op hoe een ceremonie moet zijn.

Onlangs kwam ik in contact met Nele van mint & memories. Tot mijn groot genoegen bleek dat wij een beetje dezelfde ideeën en opvattingen hadden over het opmaken van een ceremonie. Wil je meer over haar weten dan kan je even hier verder klikken: https://mintandmemories.be/

Al snel besloten we om samen te gaan werken aan een label  dat herkenbaar is voor de mensen.

Dit label zou dan het symbool zijn voor:

-sprekers uit België

-sprekers die een ceremonie maken zonder standaard teksten of gedichten

-sprekers die dezelfde prijs vragen. Een prijs die zij eerlijk vinden voor het werk dat ze er in steken maar die ook betaalbaar is voor de klanten: een verantwoorde prijs.

-sprekers die met dezelfde betalingsvoorwaarden en contracten werken. Contracten die nagekeken zijn door een advocaat zodat zowel de rechten van de klant als de spreker gewaarborgd blijven.

En natuurlijk zullen er mensen zijn die toch liever een andere soort van ceremonie wensen.

Ik hoop dat ons voorbeeld dan ook gaat werken voor sprekers die die andere manieren dan weer aanbieden.

Op deze wordt de zoektocht voor koppeltjes een stuk makkelijker: ze moeten maar op zoek gaan naar het label dat het beste bij hun verwachtingen past en op de site hiervan een spreker zoeken bij hen in de buurt.

Laat ons hopen dat op deze manier ceremoniesprekers elkaar niet meer als concurrentie gaan zien maar als collega’s. Collega’s die samen tot doel hebben de mensen een ceremonie te bezorgen binnen de waarden en normen van hun label.

Alleen op deze manier kunnen we koppels kwaliteit aan een betaalbare prijs  aanbieden.

Wil je graag meer lezen over ceremonies en hoe ze ontstonden en wat de meerwaarde ervan kan zijn op jouw huwelijk?

Lees dan hier de blog die Nele schreef en neem ondertussen ook eens een kijkje op haar site, het is de moeite waard!

https://mintandmemories.be/ceremoniespreker-belgie-waarom-vlaamse-stellen-steeds-meer-kiezen-ceremoniespreker-eigen-bodem/