verschillen in ceremonie/prijzen Belgie/Nederland

naamloos

Vorig jaar kreeg ik opleiding van Ria Andrea en zocht daarna naar de verschillende prijzen om mijn prijs op de markt te zetten.

Groot was mijn verbazing toen ik ging kijken naar de verschillende prijzen die een ceremoniespreker vraagt.

Ik kwam tot de conclusie dat, buiten Ria en nog een paar anderen, de prijzen in Nederland voor het maken van een persoonlijke ceremonie wel heel hoog lagen.

Het was ook mijn bedoeling om er iets aan te verdienen maar ik vroeg mij toch af wat een betaalbare maar toch realistische prijs was.

Ik ging op onderzoek uit.

Wat was er nu zo verschillend tussen België en Nederland wanneer je een burgerlijk huwelijk wenst?

Laten we even kijken:

Alles begint voor je huwelijk met een ondertrouw:

Ondertrouw is verplicht en zonder ondertrouw mag je in Nederland niet trouwen.

Nederland:

Dit kan op vanaf een jaar voor je officiële trouwdatum en uiterlijk 2 weken van tevoren zowel in de woonplaats van de bruid als van de bruidegom.

België:

Dit kan op vanaf 6 maand voor je officiële trouwdatum en uiterlijk 2 weken van tevoren zowel in de woonplaats van de bruid als van de bruidegom.

Hoe gebeurt het trouwen zelf:

 Nederland:

In Nederland heb je de keuze om te trouwen op een officiële locatie zoals bijvoorbeeld in het gemeentehuis of stadhuis of je kan kiezen om te trouwen op een door jezelf gekozen locatie.

a) trouwen op een officiële locatie:

Kosten: tussen € 400,- tot € 1000,-.

De prijzen verschillen niet alleen per gemeente, maar ook per dag en tijdstip. Zo is de zaterdag vaak het duurst en maandag het goedkoopst en is trouwen in de ochtend en avond duurder dan overdag.

Bij deze kosten, zijn de kosten voor een trouwambtenaar die in dienst is van de gemeente opgenomen. Dat betekent dat je – afhankelijk van beschikbaarheid – een trouwambtenaar uit de lijst kan kiezen om je door te laten trouwen.

Besef wel dat deze trouwambtenaren meestal maar beperkt de tijd voor je hebben op het gebied van voorbereiding.

Natuurlijk zullen ze hun best doen, maar de gemeente verwacht dat ze hooguit enkele uren bezig zijn met alle voorbereidingen per huwelijk, inclusief kennismakingsgesprek.

b) trouwen op een door jou gekozen locatie:

Wil je op een eigen locatie trouwen, dan zitten er weer andere kosten aan verbonden. Ook dien je dit minimaal drie maanden van tevoren aan te vragen bij de gemeente ter goedkeuring.

Hier wordt het huwelijk voltrokken door een Babs

Wie wordt jouw BABS?

In principe kun je iedereen uit je vrienden- of familiekring vragen om jullie BABS te zijn. Daarnaast bieden cabaretiers, zangers en andere entertainers zich ook steeds vaker aan om bruidsparen te trouwen.    

Ja kan ook kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar. Zij zijn gespecialiseerd in het schrijven en voordragen van persoonlijke toespraken en hiervoor gaan ze uitgebreid met jullie in gesprek. De zelfstandig trouwambtenaar is alleen bij één gemeente BABS, maar kan wel voor een dag bij een andere gemeente benoemd worden om bruidsparen te trouwen. Op deze manier kan een zelfstandig (of freelance) trouwambtenaar overal in Nederland, met eventuele toestemming van een gemeente, een rechtsgeldig huwelijk voltrekken.

Kostprijs voor een babs:

  • Een familielid of vriend als babs:      Gemeentelijke leges: (400 euro – 1.000 euro)

    Documenten voor het verzoekschrift

    Benoeming door de gemeente en beëdiging door de rechtbank (200euro – 400 euro)

 

  • Totale kost: 600 – 1.400 euro
  • Zelfstandige trouwambtenaar voor 1 dag

Gemeentelijke leges (400 euro – 1.000 euro)

Kosten zelfstandige trouwambtenaar (300 euro – 1000 euro)

Kosten benoeming van ‘jouw’ Babs voor 1 dag (0 euro – 85 euro)

   Totale kost: 700 euro – 2.000 euro

 

België:

In België kan je enkel trouwen op het gemeentehuis waar je je ondertrouw hebt gedaan.

Wie moet betalen is het beste af in Willebroek (9 euro); in Diksmuide en Niel (50 euro) is het trouwboekje het duurst.

Totale kost: gratis – 50 euro

Trouw je in België enkel voor de burgerlijke stand dan is dit inderdaad heel goedkoop maar hou er wel rekening mee dat deze dienst enkel een wettelijke dienst is dus onpersoonlijk.

Wil je hierbij ook nog een persoonlijke ceremonie dan kan je op zoek gaan naar een ceremoniespreker.

Kost: 300 euro – 1500 euro

Let wel op: In België kan je niet wettelijk trouwen via een persoonlijke ceremonie. Je moet altijd nog op het gemeentehuis een burgerlijke trouw hebben.

Vele mensen beslissen dan ook om bijvoorbeeld in de week voor hun huwelijk met de getuigen naar het gemeentehuis te gaan voor de burgerlijke trouw en op de dag van hun huwelijk een persoonlijke ceremonie te houden.

Voordeel: je kan burgerlijk trouwen op een tijdstip dat het in jouw gemeente gratis is.

Zoals je ziet is het verschil in kosten tussen België en Nederland om te trouwen aanzienlijk groot. Dit verklaart ook waarom mensen in België niet echt bereid zijn om de kost die men in Nederland betaald voor een babs hier te betalen